Joodse studenten/docenten in academisch Nederland (vogel)vrij?!

November 25, 2021

Onze columnist Bas Belder had een gesprek met Ethan Gabriel Bergman van de Universiteit Maastricht over het Nederlandse academische klimaat voor Joodse studenten en docenten. “Als je je baan wilt behouden, zeg dan niet dat je Joods bent en Israël steunt.” Het dringende advies van een universitaire docent aan zijn Joodse collega.

 

Aan welke manifestaties van Jodenhaat én Israëlhaat stond/staat u bloot als student aan de Universiteit van Maastricht?

 

Bergman: Of we dat nu willen of niet, wij worden als Joodse studenten altijd aan Israël gekoppeld. De Joodse studentengemeenschap walgt van het faciliteren van puur eenzijdige anti-Israël evenementen binnen de universiteit. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de rechtenfaculteit in Maastricht tijdens een sessie over “Palestijnse vrouwen in de strijd voor vrijheid – Toen en Nu”. De discussie draaide louter om de ontkenning van Israëls bestaansrecht.

 

In plaats van ons te verliezen in zulke kansloze debatten, geven wij als Joodse studenten nu prioriteit aan eigen manifestaties in plaats van ons steeds opnieuw tegen haatcampagnes te moeten keren.

 

Met de groeiende desinformatie over Israël voelen Joodse studenten zich op de campus alleen maar onveiliger. Welke uitbarstingen van emoties ook loskomen jegens Israël, Europese Joden worden daar steevast het slachtoffer van als medeschuldigen. Zie de toename van het antisemitisme in Europa in mei tijdens de terreuraanvallen van Hamas op de Joodse staat.

 

Op onze universiteit opereert Free Palestine Maastricht onder de noemer dat de organisatie voor “vrijheid van meningsuiting” staat. De universiteit gaat hiermee akkoord. Deze beweging is evenwel evident antisemitisch door de demonisering en delegitimering van Israël en het hanteren van dubbele standaarden jegens de Joodse staat. Free Palestine Maastricht verkoopt haar antisemitisme onder de noemer van “vrijheid van spreken over Palestina”, een ‘recht’ dat “zionisten” wensen in te perken.

 

Een poging van onze zijde om als Joodse studenten in gesprek te komen met Free Palestine Maastricht mislukte. Wij werden gebrandmerkt als “zionisten die de Joden niet vertegenwoordigen”.

 

Als Joodse studenten willen deelnemen aan een solidariteitsbijeenkomst met het zwaar vervolgde moslimvolk van de Oeigoeren in China, vangen zij bot. Een Davidsster naast de Oeigoerse maansikkel op een banier kan absoluut niet volgens een zeer activistische hoogleraar. Die davidsster staat volgens de professor “symbool voor genocidale intenties”, daarmee trek je zijns inziens “geen linkse mensen en moslims bij de protesten aan”.

 

Nog nare persoonlijke ervaringen qua antisemitische uitingen?

 

Bergman: Het heeft niet rechtstreeks betrekking op de universiteit, maar de deur van mijn appartement moest het tijdens carnaval 2021 ontgelden. De mezoeza was op de grond gesmeten en er was een swastika in de deur gekerfd. Interessant genoeg verenigde dit incident de Joodse studentengemeenschap voor een poosje, totdat we opnieuw onze maskers moesten opzetten tijdens het weer oplaaien van het conflict tussen Israël en Hamas. Twee weken lang werden wij als Joodse studenten bedreigd door medestudenten. Uiteindelijk deed een Joodse studente haar beklag bij de decaan. “Ze had er om gevraagd”, kreeg ze eventjes te horen. Gedemoraliseerd is deze studente omwille van haar persoonlijke veiligheid gestopt in Maastricht. Weer andere Joodse studenten werden gestalkt. Ik kreeg zelf maandenlang anonieme dreigtelefoontjes.

 

Met dit alles in het achterhoofd, wil ik samen met andere Joodse studenten werken aan een betere toekomst. Wij willen die verschrikkelijke periode achter ons laten waarin onze eigen hoogleraren brieven ondertekenden die opriepen tot een academische en economische boycot van Israël in Nederland. Dat zelfs de meesten van mijn professoren daaraan meededen, heeft de Joodse gemeenschap ernstig geschokt. Ook het feit dat een groot aantal hoogleraren een BDS-brief ondertekenden, vervreemde hen van Joodse studenten.

 

Tot vorig jaar ontbrak de Internationale Gedenkdag van de Holocaust op de universitaire kalender van Maastricht. Die was vervangen door “Chocolate Cake Day”. Bovendien vormden officiële Joodse feestdagen tot op dit jaar geen geldige reden om uitstel van een deadline of een examen te verlenen.

 

Hoeveel van uw medestudenten in Maastricht zijn eigenlijk Joods?

 

Bergman: Ik schat dat er rond de 150-175 Joodse studenten bij de Universiteit van Maastricht zijn ingeschreven. Hun precieze aantal is momenteel moeilijk te bepalen. Van slechts zo’n 75 weten we het precies. De redenen voor deze situatie zijn velerlei: zij voelen zich niet op hun gemak om als Joods naar buiten te treden; ze zijn niet op de hoogte van de huidige Joodse studentengemeenschap of hebben (nog) geen Joodse medestudent getroffen, die hen kan introduceren.

 

Maar zodra Joden zich op de universiteit werkelijk comfortabel gaan voelen, zullen we zeker een sterke groei zien. Samen met de universiteit streven we naar zo’n werkelijk inclusieve, veilige situatie.

 

Kijken we naar heel Nederland: hoeveel Joodse studenten en docenten telt de academische wereld? En zijn zij ook op enigerlei wijze verenigd tegen manifestaties van Jodenhaat?

 

Bergman: Wij zijn niet verenigd. Een schatting is daarom vrij lastig. Daarbij komt dat tal van Joodse studenten het niet comfortabel achten voor hun identiteit uit te komen. Uit angst voor stigmatisering.

 

De documentatie van antisemitische voorvallen is eveneens lacuneus. Joodse studenten staan sowieso bijzonder sceptisch tegenover het nut van het melden van individuele incidenten. Wat verandert dat? Daarom worden heel wat uitingen van Jodenhaat eenvoudigweg niet geregistreerd.

 

Van de Universiteit van Maastricht weet ik dat er zo’n half dozijn Joodse en Israëlische professoren en stafleden werken. Stafleden vertelden mij dat de naam van Israël niet mag worden genoemd in bepaalde discussies en publicaties. Een collega van een Joods staflid gaf hem eens te kennen: “Als je je baan wilt houden, zeg dan niet dat je Joods bent en Israël steunt.”

 

Deze stafleden en professoren zwegen praktisch tijdens het conflict in mei tussen Israël en Hamas. Opstaan tegen de heersende grove desinformatie zou hun veiligheid in gevaar brengen, idem hun baan. Het punt is echter, dat zwijgen Joodse docenten en studenten niet helpt. Want als het zogenoemde Israëlische antisemitisme weer eens piekt, zij evengoed lijden als degenen die wel de moed hadden hun mond open te doen.

 

U bent ook actief bij de Europees Joodse Associatie (EJA). In welke mate beïnvloedt ‘de factor-Israël’ de activiteiten van de Joodse gemeenschappen in Europa?

 

Bergman: Zij krijgen te horen dat universiteiten en studentenorganisaties alleen met hen willen samenwerken als Joodse studenten zich evenzeer tegen Israël keren en geen enkele link leggen met Israël tijdens gemeenschappelijke evenementen. In de praktijk komt dit erop neer dat Joden de uitgangspunten van de BDS dienen te steunen om geaccepteerd te worden. Het aan Israël gerelateerd antisemitisme is trouwens in extreme mate present in Nederland bij de politieke en sociale faculteiten, met de professoren in de rol van medeplichtigen.

 

Het gebrek aan interactie met Joden en Israëli’s vergiftigt onze academische wereld onder de noemer van “sociale gerechtigheid”. Hoe meer anti-Israëlische, antisemitische retoriek, des te minder zullen Joden zichzelf als zodanig kenbaar maken en zich assimileren omwille van eigen toekomstig welzijn en carrière.

 

Bij welke initiatieven ben u rechtstreeks betrokken om Jodenhaat tegen te gaan op academisch terrein alsook om de Joodse presentie op te bouwen?

 

Bergman: Eerst even een persoonlijke noot: als ik bij een ontmoeting merk dat ik de eerste Jood ben die mijn gesprekspartner ooit is tegengekomen, stimuleer ik deze persoon mij te vragen wat hij of zij ook maar wil. Voor de grap noem ik dat “Jewsplaining”. Win ik zo vrienden, dan blijken zij de sterkste bondgenoten van Joden en Israël te zijn die ik ken. Dat gaat niet zonder slag of stoot. In veel gevallen verliezen Joodse studenten hun niet-Joodse vrienden om politieke redenen, denk aan de BDS-beweging, zo weet ik uit mijn contacten in Maastricht.

 

Het is echter de verantwoordelijkheid van alle Joodse studenten open te zijn over hun identiteit, pas dan dient zich het perspectief van niet-Joodse medestanders aan.

 

Binnen de EJA breng ik Joodse studenten uit heel Europa samen tijdens “Bootcamps”. Gezamenlijk brainstormen we dan drie dagen lang hoe onwetendheid over Joodse cultuur en leefwijze het hoofd te bieden, idem de rondwarende Jodenhaat op Europese campussen. Wij preciseren dan tegelijk onze praktische aanpak, evenzo hoe het best Israël te representeren.

 

Via de zogenoemde “Diplomatic Council” binnen de EJA trainen we een netwerk van toegewijde studenten per land in omgaan met de media, debatteren, in het openbaar spreken en educatie. In het vertegenwoordigen van Joden en Israël in Europa spelen we schaak, geen dammen.

 

Ook werken we samen met parlementariërs en andere politici, zoals ministers van onderwijs, om academische instellingen te motiveren zich pro-actief op te stellen, dat wil zeggen inclusief tegenover Joodse en Israëlische studenten. Tegenwoordig ben ik daartoe ook actief binnen de organisatie StandWithUs Nederland.

 

De EJA buigt zich nu over de vraag welke informatie moeten wij gaan geven aan de staf en decanen van universiteiten. Conform wat opperrabbijn Jacobs niet moe wordt te herhalen: “Educatie, educatie, educatie!” Dat is de enige manier waarmee wij als Joodse studenten kunnen gedijen op de universiteiten.

 

Additional Articles

New Jewish European campaign seeks to house Jewish refugees from Ukraine

“The history of the Jewish people is one of displacement, either because of pogrom or war,” said Rabbi Menachem Margolin, EJA chairman. “We are only too aware of what it means to be forced to up and leave at a moment’s notice. In almost every one of our communities you will hear such stories. We, the Jewish people, are especially attuned to these catastrophes. And because we are so attuned, we are pre-programmed to help our Jewish neighbors, just as we always have.

“I have faith that this campaign will deliver. Since the war started, Jews from all over Europe have been getting in touch with us to see what can be done to help their Ukrainian Jewish brothers and sisters in need. We are providing them with the vehicle to do just that, by offering shelter, food and clothing to those who left in a hurry, often with nothing but the clothes on their backs.”

Rabbi Menachem Margolin the chairman of EJA (credit: EJA)Rabbi Menachem Margolin the chairman of EJA (credit: EJA)

Another European Jewish organization very active on the ground is the Conference of European Rabbis, which announced this week that Israeli technology investor Yuri Milner has donated $3 million to the CER to help Jewish refugees from Ukraine.

“As we witness the terrible human suffering in Ukraine, the Conference of European Rabbis would like to announce a special donation of $3m. from the foundation established by Yuri and Julia Milner,” said the conference. “Yuri is an Israeli technology investor and science philanthropist.”

The emergency funds will support humanitarian efforts to help Jewish refugees from Ukraine who, like so many vulnerable civilians, are in need of urgent assistance.

“The CER is grateful to Yuri and Julia Milner for their long-standing support and for this latest commitment to the Jewish community at this perilous time,” said CER President Chief Rabbi Pinchas Goldschmidt.

https://www.jpost.com/diaspora/article-700758?fbclid=IwAR2yLD2JGbS7tCP5k3V7SblC-mEcqpkkWByXPlxN0m8H2x8xnW0K8kTcsLs

EUROPEAN JEWISH ASSOCIATION Annual Policy Conference Budapest: 20-21 June LIVE

In this Swedish city, a rabbi and an imam are working to overcome integration troubles

An Israeli rabbi explains why he swapped the West Bank settlement of Tekoa for strengthening cross-community ties in Malmö
“We, the Jews and Muslims in Malmö, have only one thing to say to one another: Salaam, Shalom.”
Those were the words chosen by the Jewish and Muslim communities for their public declaration in the southern Swedish city of Malmö last month, inspired by an earlier advertisement in the Daily Telegraph in the UK.
In previous years, the integration problems faced by Malmö’s large, mainly Muslim migrant population have earned it a reputation as a “problematic city”, with frequent reports of antisemitic attacks against people and property.
But the advert, published in the Swedish daily Sydsvenskan on a Friday last month to mark the end of Eid, was part of an effort to project a different image for the city.
“We, the Jews and Muslims living in Malmö, are uniting against any display of discrimination, hatred, prejudice and xenophobia,” the advertisement read.
“Jews and Muslims in Malmö stand together in the fight against antisemitism, Islamophobia, and any form of racism and discrimination against minorities.
“We believe meeting and getting to know one another and our traditions will help us better appreciate and respect one another.
“We are convinced this is the only way forward for a shared, better and safer future in the city of Malmö. Shabbat Shalom, Eid Mubarak.”
It was signed by Malmö’s Jewish and Muslim communities as well as Amanah, a project aimed at building trust and better relations between the two.
Such an advertisement would not have been possible even a year ago, Amanah’s Israeli co-director Moshe David Hacohen said.
Rabbi Hacohen, 38, started the organisation with local prominent imam Salahuddin Barakat after moving to Malmö from the West Bank settlement of Tekoa with his family in the spring of 2017.
His explicit mandate was to both serve as the city’s rabbi and to foster dialogue with the Muslim community.
Since then, he and Imam Barakat have visited dozens of schools and organised text-based learning nights covering topics relevant to both faiths — such as the binding of Isaac (or Ishmael, according to the Muslim tradition); circumcision; and rules relating to food.
According to the rabbi, the advertisement shows that the work to build trust between the two communities and to change the conversation about them is bearing fruits.
“We didn’t want people to think that our initiative was carried out by individuals without the backing of the larger communities,” he said.
“For this reason, after Salahuddin and I came up with the idea of an ad similar to the one published in the UK, we brought it before the boards of the Jewish Community of Malmö, and the Malmö Muslim Network.
“After all the work we have done together, they approved it without thinking twice.”
He also attended an iftar, the meal that breaks the Ramadan fast of every evening, with the representatives of ten different Muslim communities.
But not everything has gone smoothly.
Rabbi Hacohen had been invited to speak at a major Eid celebration attended by over 10,000 people, but the invitation was rescinded by organisers after some protests.
“Some people call me naïve and think that I should be more demanding,” the rabbi said.
“I believe it is crucial to understand how difficult it is for many Muslims to accept someone like me, not only a rabbi, but an Israeli, a settler even,” he explained.
“However, at the same event, before the same audience, the mayor of Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh mentioned the ad and the importance of our work and for me this is already a step forward.”
“We still have a long way to cover, but it is important to acknowledge the progress we are making.”
The article was published on The JC

2,000 people participate in the 'Never again, Thessaloniki – Auschwitz' march

To commemorate the first deportation train with 2,800 Jews from Thessaloniki, 79 years ago, the Jewish Community together with the Municipality, the European March of the Living Network and three local universities organized this Sunday, a joint silent memorial march.

More than 2,000 people led by the Greek President Katerina Sakellaropoulo, the European Commission Vice-President Margaritis Schinas, the mayor of Thessaloniki, Greek officials, Jewish Community leaders and the Director of the European March of the Living network, marched down the same road from the Jewish neighborhood to the Old train station from where they were deported to Auschwitz.

In her address, the Greek President stressed that: “Only if we pass on historical knowledge to the new generations, if we preserve historical memory, if we feel as our own the pain and suffering of the victims, if we understand that the Holocaust is a universal historical heritage, will we equip ourselves against a new onslaught of evil, possibly in another form, but always threatening and abhorrent.”

Based on that strong commitment, Michel Gourary, the Director of the European March of the Living invited the Greek President to lead a large delegation of Young Greeks to the 2023 March of the Living which will highlight the 80th Commemoration of the deportation and the annihilation of the Jewish Community of Thessaloniki.

round the same time, a freshly-painted street mural in the western Greek city of Patras was inaugurated and is already drawing renewed attention to the courageous deeds of two “Righteous Among the Nations” heroes who saved Jews during the Holocaust.

The public art display, an initiative of Artists 4 Israel, in partnership with the Combat Antisemitism Movement (CAM), honors two Greek citizens, the late Zakynthos Mayor Loukas Karrer and Metropolitan Dimitrios Chrysostomos, who, at great personal peril, protected all the Jews of Zakynthos after the Nazis occupied the island in 1943.

The mural was painted by Kleomenis Kostopoulos, the creative director of Patras-based Art in Progress. He commented, “Murals are one of the most important forms of contemporary expression and communication in public spaces. Today, more than ever, we must revisit our history in Greece by bringing it to the streets, and putting it in their faces.”

Additional Communities
United Kingdom
Ukraine
Turkey
Schweiz
Switzerland
Sweden
Spain
Slovenia
Slovakia
Serbia
Russia