Swedish hospital suffers two legal defeats after antisemitic treatment of Jewish doctor

October 25, 2021

The Post obtained a six-page letter dated October 11 that outlines “pervasive antisemitism that appears to have become normalized and systematized at the Karolinska University Hospital.”
The letter noted that “We are particularly concerned with the appalling treatment of one of your Jewish physicians.” The Lawfare Project uses legal action to “vindicate the civil and human rights of Jewish people worldwide.”

Additional Articles

EUROPEAN JEWISH ASSOCIATION Annual Policy Conference Budapest: 20-21 June

New Cooperation with The TSKŻ, Poland

The European Jewish Association is proud and delighted to welcome another organisation to our growing roster of partners and communities.

We have just concluded and signed a memorandum of understanding with Poland’s TSKZ.

The TSKŻ (The Social and Cultural Association of Jews in Poland) is the most important organization representing the interests of the Jewish community of Poland with 16 branches and nearly 2,000 active members.

TSKŻ aims to organize and to promote cultural events and Jewish art exhibitions, to consolidate and preserve the cultural heritage of Polish Jews, the Jewish culture among Jews and Poles, Yiddish language courses and publishing projects. The organisation is very active in preserving the memory of the Warsaw Ghetto Uprising and of the Shoah.

They are also organizing conferences and lectures on Jewish and Israeli topics.

TSKŻ is managing welfare and health programs for its elderly members.

TSKŻ is also operating summer camps for youth and a Training & Holiday Center “Śródborowianka” in Otwock, as a place of regular meetings of the Jewish community from all over the country.

When two dynamic and active Jewish organisations get together and agree to work closely together, beautiful and important things flow from this. We look forward to working for the betterment of Polish and European Jewry together.

У Києві до Дня пам’яті жертв Голокосту почався міжнародний симпозіум, присвячений трагедії Бабиного Яру.

Як передає кореспондент Укрінформу, захід організовує Європейська єврейська асоціація (EJA) спільно з Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» та Федерацією єврейських громад України.
В рамках симпозіуму відбудуться панельні дискусії, присвячені історії Голокосту та боротьбі з антисемітизмом, обговорюватимуться просвітницькі ініціативи за визначеною тематикою. Засновник і президент організації «Яхад-Ін Унум» отець Патрік Дебуа виступить з доповіддю про історію трагедії Бабиного Яру, раніше не відомі факти про катастрофу й політику замовчування в СРСР.
«Ми не можемо полишити це уроком історії. Це не лише історія, але і те, що актуально сьогодні, як і раніше. Ця ненависть, на жаль, не лише існує, але і продовжує зростати», – звернувся до учасників симпозіуму глава EJA Рабин Менахем Марголін.
Читайте також: Будинок контори єврейського кладовища передали для створення Музею жертв Бабиного Яру
Захід проходить за участю членів українського уряду, Голови Верховної Ради, представників Європарламенту, Сейму Польщі та парламентів інших європейських країн, посольства Ізраїлю в Україні та членів єврейських організацій.
«Єдиною запорукою порятунку від попередження і повторення таких жахіть є памʼять. І українці відчувають себе солідарними з мільйонами людей доброї волі у всьому світі, обʼєднані рішучістю убезпечити людство від руйнівних наслідків людиноненависництва, расизму та ксенофобії», – зазначив у виступі спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.
Під час Другої світової війни нацисти, які зайняли Київ, використовували урочище Бабин Яр як місце масових розстрілів цивільного населення, головним чином євреїв. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов’язане з’явитися до Бабиного Яру. Людей групами проводили через пропускний пункт, після чого заганяли на край яру і розстрілювали. Цього та наступного дня жертвами розправи стало 33 771 особа.
Читайте також: «Бабин Яр. Контекст» Лозниці номінували на премію Європейської кіноакадемії
Загалом масові вбивства в урочищі тривали до самого відходу нацистів із міста. У Бабиному Яру розстріляли більш як 100 тисяч людей.

Jewish New Year -Rosh Hashanah Reception

We at the EJA also like to start the New Year on the right footing. And what better way to do that than to gather our friends and supporters together.

In co-operation with European Parliament vice-president Nicola Beer and the Czech presidency of the European Union, our sister organisation the EJCC and with speeches from Ambassadors of Israel, the US, Czech Republic, and parliamentary and diplomatic attendees from across the continent, we talked about the importance of the holiday, heard the Shofar, dipped apples into honey and spent a lovely evening eating and drinking with our political and diplomatic friends and supporters, all accompanied by a piano performance by piano maestro and friend of the EJA Tzachi Solsky.

Additional Communities
United Kingdom
Ukraine
Turkey