בעקבות המאבק באנטישמיות: מועדון הכדורגל צ'לסי זכה באות "המלך דוד"

November 25, 2021

לארון הגביעים של מועדון הכדורגל של צ'לסי נוסף אתמול (שלישי) אות ייחודי שהוצב כבר הלילה בגאווה בין הגביעים על הישגי הקבוצה על כר הדשא.

היוזמה ארוכת הטווח מהווה חלק מעבודה מתמשכת של המועדון, באמצעות קמפיין Building Bridges של קרן צ'לסי.
יו"ר איגוד הארגונים היהודיות באירופה (EJA), הרב מנחם מרגולין, מציין: "ספורט מוציא את הטוב ביותר מאנשים, אך למרבה הצער הוא יכול גם להוציא את הגרוע ביותר. כמה מהדוגמאות הרעות ביותר של אנטישמיות מתבטאות לעתים קרובות ביציעי האצטדיונים השונים ברחבי העולם. צ'לסי לא היתה, כמובן, חריגה ממקרים אלו. אלא שבניגוד לאחרים, הם החליטו לעשות משהו בנידון".
הרב מרגולין הדגיש כי "זה באמת מעורר השראה לראות לא רק את ההשקעה המשמעותית שנעשתה במאמץ הזה, אלא גם את המחוייבות האמיתית של צ'לסי להקשיב, לפעול ולעשות שינוי. מלמטה, מהיסוד, מחדר ההלבשה, יציע האוהדים ועד לאתר האינטרנט והרשתות החברתיות של המועדון אליהם נחשפים מיליוני אנשים. מועדון הכדורגל צ'לסי הוביל את הדרך. הם דוגמה ומופת לא רק עבור מועדוני כדורגל אחרים, אלא עבור כולם.
להעניק את הפרס הזה, בשם הארגונים היהודיים והקהילות הרבות שאנחנו מייצגים ברחבי אירופה, הוא המעט שאנו יכולים לעשות כדי להכיר בתנועה הזו לשינוי. הכוח הזה מעניק תקווה ליהודים מכל העולם שהלקחים שלמדנו מהשואה לעולם לא ישכחו, והאנטישמיות תגונה בכל מקום בו היא באה לידי ביטוי. בשם כל החברים והקהילות שלנו, אנו מוקירים ומודים לכל השותפים במועדון הכדורגל צ'לסי- הבעלים מר אברמוביץ', היו"ר, הדירקטורים, הצוות והשחקנים על שהפכו את המאבק באנטישמיות למובן מאליו בדרך חד משמעית וחסרת הפחד".

חבר חדש לארון הגביעים של צ'לסי (במרכז התמונה), צילום: דינה ארליך,

ברוס באק, יו"ר מועדון הכדורגל צ'לסי, שקיבל את הפרס מטעם המועדון אמר: "אנחנו גאים להיות הזוכים בפרס המלך דוד של איגוד הארגונים היהודיים באירופה (EJA). מאז שבעל המועדון שלנו, רומן אברמוביץ', יזם את קמפיין Say No To Antisemitism בינואר 2018, אנו מחויבים לעבוד עם ארגונים יהודיים ברמה לאומית ובינלאומית כדי לסייע בסילוק האנטישמיות מהחברה. נמשיך לרתום את מגוון הפלטפורמות הגלובליות שלנו בצ'לסי כדי להגיד לא לאנטישמיות ולהיאבק בכל שאר צורות האפליה".

מר עבדאללה שאטילה, איש העסקים הלבנוני שעלה לכותרות ברחבי העולם כשנענה לקריאת הרב מרגולין נגד סחר בפריטי מורשת נאציים ורכש מזכרות נאציות שנמכרו במכירות פומביות בגרמניה בשווי 600,000 אירו ותרם אותן ליד ושם - ומאז תמך ביוזמות רבות למאבק באנטישמיות, חתן פרס המלך דוד של EJA לשנת 2020, ציין בטקס המרגש על כר הדשא כי: "אנטישמיות מכוונת אמנם ליהודים אך מדביקה את החברה כולה. לבורות, שנאה ושנאת זרים אין מקום בעולם שבו הגבולות נעשים יותר ויותר חסרי משמעות, שבו הערכים הם אוניברסליים ושבו יש להוקיר זהויות שונות.
אני גאה להיות כאן הערב בצ'לסי, להיות חוליה מתמשכת בשרשרת המחויבים למאבק באנטישמיות. למועדון הכדורגל של צ'לסי יש קהל אוהדים עצום. הם יכלו כמובן לבחור במסלול הקל, אך הם החליטו באופן מעורר השראה להתמודד עם הנושא חזיתית".

Additional Articles

ABOUT CORBYN, an Op-Ed by our Director of Public Affairs

“Israel is a racist endeavour.” So, read the posters put up around bus shelters around London yesterday, and most prominently facing the Houses of parliament.

When the genie is out of the bottle, as anyone knows, it’s hard to get it back in. And when the Labour Party leader, Jeremy Corbyn spent weeks prevaricating, ducking and weaving to avoid signing up to the full IHRA definition of Anti-Semitism, fuelling his base of cocksure cult-like Palestinian sympathisers on the hard left, when the Labour Party eventually adopted the IHRA definition (with the underlined caveat that they can call out Israel), the base posted their response.

From a self-proclaimed man of peace (despite his penchant for engaging and sympathising with the IRA, Hamas and who called Bin Laden’s death a tragedy) there’s a strong whiff of cordite around Corbyn and his acolytes. We British Jews knew it all along. The Labour leader has a track record of being outside the pale of political norms. It is precisely for his disgusting penchants that the hard left embraced him as their saviour and formed a messianic cult around him as the man to save Britain and the man to save the left.

What they really mean of course, is that he gave voice and credibility to their non-mainstream views, the type that had no place in any rational political discourse, and which hitherto put most of his support in the same political bin as the communists or St.George’s flag waving, shaven headed racists on the right.

The results are clear to see. “Nothing to see here” is the refrain from Labour as British Jews look on in horror. “He’s wrong and doesn’t get it” is the spin retort to Lord Sacks, the former Chief Rabbi and hugely respected voice of reason who pulled the alarm cord last week.

“When people hear the kind of language that has been coming out of Labour, that’s been brought to the surface among Jeremy Corbyn’s earlier speeches, they cannot but feel an existential threat,” Sacks told the BBC. “Jews have been in Britain since 1656, I know of no other occasion in these 362 years when Jews – the majority of our community – are asking ‘is this country safe to bring up our children?'” he added. “Now, this is very, very worrying.” Worrying indeed. Almost 40 percent of British Jews would “seriously consider emigrating” if Labour Party leader Jeremy Corbyn became prime minister, according to a poll conducted for The Jewish Chronicle published on Wednesday.

Mr Corbyn made things personal. He stoked up his rabid base in ways that President Trump can only fantasize about, insults Jews day in day out by suggesting that we feel nobody can critique Israel (when most Jews have daily conversations about government and politics in the Jewish State), claims we lack of sense of humour and despite having lived there for generations, don’t get English Irony, then feigns mock indignation when there’s a backlash from the community.

It’s sickening and reminds me of a scene I witnessed in Belfast, when a couple were arguing in front of a relative. The man struck the woman and she fell to the floor, and the lady with her started, quite understandably, screaming and crying. The man then turned to the woman who he had just struck who was still on the floor and exclaimed while pointing to the upset woman: “see what you’ve just done? You’ve upset your mother.” I can’t think of a better comparison for the odious leader of the Labour Party and his treatment of the Jewish Community in the UK when it comes to Israel. And doubtless just like the struck woman and her mother, Jews will not forget, nor forgive. Nor should we.

Because “Israel is a racist endeavour” is but the veneer on the table of how British Labour sees Jews under Corbyn. The wood itself underneath is - make no mistake - riddled and rotten with anti-Semitism. And Corbyn is the carpenter to blame.

The Op-Ed was written by our director of public affairs, Alex Benjamin and was published on The JPost

New Cooperation with The Jewish Community of Jurmala (Jewrmala)

The European Jewish Association is proud and delighted to welcome another organisation to our growing roster of partners and communities.
We have just concluded and signed a memorandum of understanding with The Jewish Community of Jurmala (Jewrmala), Latvia.
We are sure that this cooperation will bring with it beautiful and important accomplishments. We look forward to working for the betterment of Latvia and European Jewry together.

Iceland adds Judaism to list of state-recognized religions, life-stance groups

Organizations recognized as representing a community may benefit from church tax which the government collects from every citizen
The Interior Ministry of Iceland has added Judaism to its list of state-recognized religious and life-stance groups.
The move earlier this year means that Icelandic Jews may register themselves and their children as belonging to the country’s Jewish community, Chabad.org reported Thursday.
Organizations recognized by the state as representing a community may benefit from Iceland’s church tax, which the government collects from each person older than 16. It’s about $100 annually. Iceland has about 200 Jews.
The country has about 50 recognized religious groups. Church tax collected from those who are not registered as belonging to one of those groups goes toward the promotion of higher education and science.
“When we moved to Iceland, we knew that recognition was important to our community, and we were determined to make it happen,” Rabbi Avi Feldman, the Chabad-Lubavitch emissary to Iceland, told Chabad.org. “This is a story decades in the making.”
Feldman and his wife, Mushky, moved to Iceland in 2018.

Additional Communities
United Kingdom