У Києві до Дня пам’яті жертв Голокосту почався міжнародний симпозіум, присвячений трагедії Бабиного Яру.

January 28, 2022

Як передає кореспондент Укрінформу, захід організовує Європейська єврейська асоціація (EJA) спільно з Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» та Федерацією єврейських громад України.
В рамках симпозіуму відбудуться панельні дискусії, присвячені історії Голокосту та боротьбі з антисемітизмом, обговорюватимуться просвітницькі ініціативи за визначеною тематикою. Засновник і президент організації «Яхад-Ін Унум» отець Патрік Дебуа виступить з доповіддю про історію трагедії Бабиного Яру, раніше не відомі факти про катастрофу й політику замовчування в СРСР.
«Ми не можемо полишити це уроком історії. Це не лише історія, але і те, що актуально сьогодні, як і раніше. Ця ненависть, на жаль, не лише існує, але і продовжує зростати», - звернувся до учасників симпозіуму глава EJA Рабин Менахем Марголін.
Читайте також: Будинок контори єврейського кладовища передали для створення Музею жертв Бабиного Яру
Захід проходить за участю членів українського уряду, Голови Верховної Ради, представників Європарламенту, Сейму Польщі та парламентів інших європейських країн, посольства Ізраїлю в Україні та членів єврейських організацій.
«Єдиною запорукою порятунку від попередження і повторення таких жахіть є памʼять. І українці відчувають себе солідарними з мільйонами людей доброї волі у всьому світі, обʼєднані рішучістю убезпечити людство від руйнівних наслідків людиноненависництва, расизму та ксенофобії», - зазначив у виступі спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.
Під час Другої світової війни нацисти, які зайняли Київ, використовували урочище Бабин Яр як місце масових розстрілів цивільного населення, головним чином євреїв. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов'язане з'явитися до Бабиного Яру. Людей групами проводили через пропускний пункт, після чого заганяли на край яру і розстрілювали. Цього та наступного дня жертвами розправи стало 33 771 особа.
Читайте також: «Бабин Яр. Контекст» Лозниці номінували на премію Європейської кіноакадемії
Загалом масові вбивства в урочищі тривали до самого відходу нацистів із міста. У Бабиному Яру розстріляли більш як 100 тисяч людей.

Additional Articles

Meeting with H.E. Denitsa Sacheva, Deputy Minister of Education and Science of the Republic of Bulgaria

Yesterday, on 17 September 2019, a delegation made up from the European Jewish Association (Alex Benjamin, Director of Public Affairs), the Action and Protection Foundation /Hungary/ (Ferenc Olti, Board Member of the Hungarian Jewish Cultural Association and Kálmán Szalai, Secretary) and a member of our Advisory Board (Emil Kalo, Vice-President of the World Jewish Congress, President of the Bulgarian Foundation ORT) has met with Denitsa Sacheva, Deputy Minister of Education and Science of the Republic of Bulgaria, and members of her office.

The main topic of discussion has been the European Curriculum and Textbook Project against Antisemitism, a meeting on which just last week has already taken place in Valletta, Malta. This time, organized in the ancient city of Sofia, we have had an excellent opportunity to touch upon this subject and its various aspects with Mrs. Sacheva and her colleagues.

Not only has interest in possible cooperation been reciprocated – which in itself is already an excellent result – a preliminary agreement has been reached with Madam Deputy Minister on prospectively designing and implementing a pilot project in Bulgaria, based on the ECTPA.

We are deeply grateful to Deputy Minister Sacheva and the Ministry of Education and Science for the chance to talk about this important initiative and eagerly look forward to further cooperation.

New Cooperation with "The Lemnaria" Synagogue of Jewish Community of Moldova(Kishinev)

The European Jewish Association is proud and delighted to welcome another organisation to our growing roster of partners and communities.
We have just concluded and signed a memorandum of understanding with The Jewish Community of "The Lemnaria" Synagogue of Jewish Community of Moldova(Kishinev).
We are sure that this cooperation will bring with it beautiful and important accomplishments. We look forward to working for the betterment of Moldova and European Jewry together.

Suspect in murder of British lawmaker named as Ali Harbi Ali

The suspect, who is yet to be formally charged, is a 25-year-old British citizen of Somali extraction

British media on Saturday reported the name of the suspect in the stabbing murder of Member of Parliament David Amess as Ali Harbi Ali.

According to Sky News, the arrested suspect, who is yet to be formally charged, is a 25-year-old British citizen of Somali extraction.

It is understood that he was not previously known to the security services.

Amess was stabbed in a Methodist church on Friday during a meet-and-greet with constituents, and died at the scene.

Bootcamp in Madrid - Day 1

This afternoon the EJA, and our partners the ECJS and Concert started our latest 3 day ‘bootcamp’ in Madrid for young activists from all over Europe. Respected Arab Israeli journalistic Khaled Abu Toameh kicked off proceedings with an engaging opening session on normalisation, followed by a lengthy q&a session and discussion for participants, later for dinner we were proud to have a visit from the president of the Madrid Jewish community, Mrs Estrella Bengio who welcomed us warmly to her city and gave us all a great motivational speech about all working together for the betterment of European Jewry and the state of Israel.

Additional Communities
United Kingdom