Antisemitism – Overview of data available in the European Union 2006–2016

November 27, 2017

New extremely important report recently published by the EU Agency for Fundamental rights.
This report provides an overview of data on antisemitism as recorded by international organisations and by official and unofficial sources in the 28 European Union (EU) Member States, based on their own definitions and categorisations.
Antisemitism can be expressed in the form of verbal and physical attacks, threats, harassment, property damage and graffiti or other forms of speech or text, including on the internet. Antisemitic incidents and hate crime violate fundamental rights, including the right to human dignity, the right to equality of treatment and the freedom of thought, conscience and religion.
This annual overview compiles the available evidence on antisemitic incidents collected by governmental and non-governmental sources, covering the period 1 January 2006– 31 December 2016, where data are available. In addition, it includes a section that presents evidence from international organisations. No official data on reported antisemitic incidents in 2016 were available for 11 Member States by the time this report was compiled in September 2017.
‘Official data’ are understood here as those collected by law enforcement agencies, other authorities that are part of criminal justice systems and relevant state ministries at the national level. ‘Unofficial data’ refers to data collected by civil society organisations.
for the full report click HERE

Additional Articles

RED LINES CAMPAIGN- BE A PART OF IT! BRING THE CHANGE TO YOUR POLITICAL PARTY!

Anti-Semitism on the rise.
Populism and xenophobia on the march
Jewish life in Europe under pressure

Our practices under attack
We decided enough was enough.
These are our red lines https://www.ejassociation.eu/red-lines/
In November 2018, Jewish community leaders from all over Europe met in Brussels and ratified 5 key demands that we, as European citizens and Jews, expect as a minimum from political parties taking part in the European Elections in May 2019.
The EJA has been reaching out to party leaders, Parliamentarians, political groups in the European Parliament and ambassadors across the continent, getting them onboard, and getting their commitment to adopt the red lines.
We need your help.
Write to your local Member of Parliament and urge them and their party to take your and our shared concerns seriously and adopt them. You can find all the info you need HERE

בכיר ביוטיוב: "מנסים להקשות על פרסום שנאה והסתה"

משלחת של כ-100 שרים, חברי פרלמנט, סנאטורים ודיפלומטים מרחבי אירופה התכנסה בגיא ההריגה בבאבי יאר באוקראינה – מקום הרצחם של יותר מ-30,000 יהודים על ידי הנאצים ומשתפי פעולה בזמן השואה. המחוקקים וקובעי המדיניות האירופאים נענו להזמנת איגוד הארגונים היהודיים באירופה EJA והגיעו לבירת אוקראינה ערב יום השואה הבינלאומי והאתגרים הגיאופוליטיים. מנהל המדיניות הציבורית של יוטיוב, באירופה, מרקו פנצ’יני, סקר בפניי באי הכנס את האסטרטגיה של החברה למאבק בשיח שנאה והסתה.
קודם לביקור בגיא ההריגה בבאבי יאר, התכנסו המחוקקים האירופים לכינוס מיוחד שיזם יו”ר ה-‘EJA הרב מנחם מרגולין ודנו בדרכים אופרטיביות ואפקטיביות למאבק באנטישמיות הגוברת ברחבי היבשת – הן במערכות החינוך הפורמליות, הן ברשתות החברתיות.
במהלך הוועידה, הוחלט על הקמתן של קבוצות עבודה פרלמנטריות ייעודיות למאבק באנטישמיות שיוקמו בבתי מחוקקים ברחבי היבשת ויפעלו לגיבוש ותיאום חקיקה וקווים מנחים למאבק באנטישמיות ובניסיונות הכחשה וטיוח של השואה.
הרב מנחם מרגולין יו”ר איגוד הקהילות היהודיות ומרכז רבני אירופה: “כדי לחסן את העולם מהמגיפה הנוראה של האנטישמיות, כדי להגן על הילדים של כולנו משנאת האחר, אי אפשר עוד להשאיר את לימוד השואה כנושא וולונטרי או כשיעור אחד או שניים בלימודי היסטוריה. לימוד השואה ולקחיה חייב להיות נדבך מרכזי בהקניית כישורי החיים של הדור הצעיר – בבתי הספר, כמו גם באוניברסיטאות וזה צריך להיות מעוגן בחקיקה מחייבת ולא כהמלצה בלבד”.

הרב מנחם מרגולין, יו”ר איגוד הארגונים היהודים באירופה (EJA) • קרדיט: יוסי זליגר
עוד אמר הרב מרגולין: “לא מספיק יום בלוח השנה. אין די בטקסים. אפילו לא בהכרזות של פוליטיקאים. כדי לחסן את העולם מהמגיפה הנוראה של האנטישמיות, כדי להגן על הילדים של כולנו משנאת האחר, עלינו להשכיל ולהבין שלימוד השואה ולקחיה לא יכול להישאר כלימוד פרק אחד או שניים בשיעורי ההיסטוריה. לימוד השואה ולקחיה חייב להיות נדבך מרכזי בהקניית כישורי החיים של הדור הצעיר – בבית הספר, כמו גם באוניברסיטאות. זה חשוב לאירופה ולעולם לא פחות משזה חשוב לעם היהודי או לכל לאום או מגזר או מגדר באוכלוסייה כזאת או אחרת”.
בכינוס השתתפו רבנים רבים מאירופה, הרב משה ראובן אסמן רבה של אוקראינה, והרב בנימין יעקובס הרב הראשי להולנד וחבר נשיאות מרכז רבני אירופה.
גם רבה של אומן הרב יעקב ג’אן השתתף במשלחת רבנים ודיפלומטים אירופאים לבאבי יאר, לציון יום השואה הבינלאומי, האירוע נערך בשיתוף הפדרציה היהודית באוקראינה בראשותו של היו”ר הרב מאיר סטמבלר.

הרב מנחם מרגולין, יו”ר איגוד הקהילות היהודיות ומרכז רבני אירופה, הרב בנימין יעקובס רבה של אולנד, הרב משה ראובן אסטמן רבה של אוקראינה עם רבה של אומן הרב יעקב ג’אן

נשיא הפרלמנט של אוקראינה, רוסלן סטפנצ’וק ציין כי: “אוקראינה היא המדינה עם הכמות הרביעית הגבוהה ביותר בעולם של חסידי אומות עולם. הפרלמנט האוקראיני אימץ לאחרונה חוק למלחמה באנטישמיות והנצחת השואה במדינה. זיכרון, מחקר והנצחה, הם הדרכים היחידות להילחם באנטישמיות”, אמר. “הזוועות קרו כולן כי אנשים שתקו כתוצאה מפחד, אדישות ואגואיזם – ועלינו לחנך את דור העתיד כדי שינהג אחרת”.
ג’ואל מרגי, נשיא הקונסיסטואר של יהודי פריז, הקהילה היהודית הגדולה באירופה, שיתף את החששות של הקהילה היהודית בצרפת ערב יום השואה הבינלאומי: “סטטיסטיקה שנתית מראה שמספר התקריות האנטישמיות בשנת 2021 גדל בצרפת בהשוואה לשנת 2020. במיוחד עלייה באלימות. יש עלייה של קיצוניות בצרפת, באירופה ובשאר העולם. זה מאוד מדאיג מכיוון שהאנטישמיות הזו מגיעה הן מהימין הקיצוני והן מהשמאל הקיצוני וגם מהאסלאמיזם. במלחמה בשנאה יש להתייחס ספציפית לאנטישמיות. ד”ר מרגי קרא למנות נושא תפקיד האחראי למאבק באנטישמיות בכל מדינה באירופה. “למרבה הצער לעתים קרובות, מדינות ממנות אדם האחראי למלחמה בשנאה. אך יש להתייחס לכל צורה של שנאה אחרת”.
מנהל המדיניות הציבורית של יוטיוב, באירופה, מרקו פנצ’יני, סקר בפניי באי הכנס את האסטרטגיה של החברה למאבק בשיח שנאה והסתה וציין: “מה שאנחנו מנסים לעשות זה להקשות ככל האפשר על פרסום דבריי שנאה והסתה על גבי הפלטפורמה שלנו. בכל פעם שאנחנו מוצאים משהו שמנוגד למדיניות שלנו לגביי שיח שנאה, אנחנו לא רק מסירים אותו אלא גם מזהים את המרכיבים בקטע התוכן הזה והאלגוריתמים שלנו מחפשים תוכן דומה. בנוסף, יש לנו מומחים שיכולים להתמודד עם תוכן כזה גם בהרבה במגוון רחב של שפות שאינן אנגלית”.
הרב מאיר סטמבלר, יו”ר פדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה, אמר כי “הקהילות היהודיות במדינה מתחדשות בתמיכה מלאה של השלטונות. קיימת דואליות רבה ביחס לגיבורי האומה שהיו גם אנטישמים ואנחנו מתריעים על כך אבל מבינים שזו אומה שהולכת ונבנית מחדש לאחר 70 שנות קומוניזם וכמי שמתהלך ברחובות קייב עם כל הסממנים של יהודי דתי, אני חייב לציין שבקייב אני מרגיש הרבה יותר בטוח כיהודי מאשר בפריז, בריסל, לונדון או כל בירה אירופית אחרת”.
https://www.bhol.co.il/news/1330699?utm_source=whatsapp&utm_medium=robot

#NotOnMyWatch: EJA Annual Campaign for the International Holocaust Remembrance Day 2020

On behalf of the hundreds of communities across Europe that we represent, and for European Jewry as a whole, we at the EJA would like to express our deep gratitude to all the Presidents, Prime Ministers, European Commissioners, permanent representatives, MP’s, MEPs and members of the public who took part in our ‘not on my watch’ candle campaign for Holocaust Memorial Day. Together, your important voice showed the world our shared purpose and goal, rooting out and obliterating antisemitism wherever it lies. Thank you.

(to see all pictures click HERE)|

‘Holocaust was a scam’ projected on Swedish synagogue during international antisemitism conference

(JTA) — Swedish police are investigating how the words “the Holocaust was a scam” were projected onto the main synagogue in Malmö while that city was holding an international forum on combating antisemitism.
The projection was seen on the Synagogue of Malmö and on other buildings in cities across southern Sweden on Wednesday night, the day of the Malmö International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism.
Police are handling the case as a hate crime, the Swedish newspaper Dagens Nyheter reported.
The Nordic Resistance Movement, a neo-Nazi group, claimed responsibility for the incident, according to Dagens Nyheter.
The conference had brought together heads of state and other prominent government officials from dozens of countries in a city known for its high rates of antisemitism.
Israel’s strikes in Gaza in 2009 triggered a wave of antisemitic assaults in Malmö, which had then over 1,000 Jews. Then mayor Ilmar Reepalu reacted by instructing the local Jewish community to distance itself from Israel, giving many the impression that he was blaming the victims.
The Jewish community in Sweden’s third-largest city has since dwindled down to around 500.
Despite Wednesday’s synagogue incident, Katharina von Schnurbein, the European Commission’s coordinator on combating antisemitism, told the Jewish Telegraphic Agency on Friday that she thinks the conference shows that “change is possible.”
“The fact that the conference happened in Malmö sends a message, that this sort of thing will not be accepted and will be confronted,” von Schnurbein said.
At the conference, she presented a new strategic plan for combating antisemitism and fostering Jewish life in Europe, published by the European Commission on Oct. 5.
Although the plan does not include a stated budget, von Schurbein said, “it will tap into programs in various departments” and its “components will receive millions of euros in funding in the coming period.”
Among the goals of the plan is to set up a cross-European methodology for documenting and reporting antisemitic hate crimes.
On Tuesday, Jewish community leaders at a separate conference in Brussels complained that the EU plan was “not serious” because it does not address two issues that have alienated local Jews for years: bans on the ritual slaughter of animals and attempts to ban non-medical circumcision.
Von Schurbein said the plan does reference the ritual slaughter issue. Members states need to find “a fair balance between respect for the freedom to manifest religion and the protection of animal welfare,” the document states.
The EU Commission and her office intend to facilitate efforts to strike the balance, von Schnurbein said, and call on “EU countries to ensure through policy and legal measures that Jews can live their lives in accordance with their religious traditions,” she added.
“But when it comes to the document, the Commission is bound by the ruling of the European Court,” which in 2020 upheld the rights of states in Belgium to ban ritual slaughter.

‘Holocaust was a scam’ projected on Swedish synagogue during international antisemitism conference

Additional Communities
United Kingdom
Ukraine
Turkey
Schweiz
Switzerland
Sweden
Spain
Slovenia
Slovakia
Serbia
Russia